Europa Cantat TV Arhiv – PULSE predavanja

VsebinaNaslovMentorSofinanciranje s strani EUVideo

Četrtek, 22. julij: PULSE 2: Musica Femina: repertoar ženskih skladateljic

Ženske so lahko skladateljice! Še nikdar prej ni bilo toliko ženskih skladateljic kot danes. Maria Goundorina, ki je leta 2016 posnela CD samo z deli ženskih skladateljic, bo na predavanju predstavila trenutno stanje na tem področju ter nekaj izbranih skladateljic in njihovih del.

Četrtek, 22. julij: PULSE 1: Kratka zgodovina barbershop stila

Stil barbershop se je razširil povsod po svetu. Predavanje predstavi začetke stila in pojasni, zakaj je edinstven z vidika aranžmajev, vokalnih tehnik in nenehno se razvijajočega izbora pesmi. Douga Harringtona, ki ima za seboj že več kot 40 let izkušenj s tem stilom petja, povprašajte o vsem, kar vas zanima, in se pripravite na pevsko izkušnjo barbershopa!

Sreda, 21. julij: PULSE 3: Učenje brez not po metodi Rote na primeru gospel glasbe

Udeleženci predavanja se bodo seznanili s tremi strategijami poučevanja enotne kompozicije za gospel. Strategije so naslednje: Run and Gun (a vista branje pesmi v celoti), Poslušaj in zapiši, Korak za korakom. Strategije se bodo spreminjale skladno z dodatnimi kompozicijami na predavanju.

Sreda, 21. julij: PULSE 2: Predstavitev zmagovalcev Evropske nagrade za skladatelje 2020

Žirija Evropske nagrade za skladatelje 2020/21 je izbrala zmagovalne skladbe, ki so bile poslane iz najrazličnejših evropski držav, in naznanila tudi posebne omembe. V kategoriji A (skladbe a capella) je nagrado prejela skladba z naslovom »Amor, io fallo« belgijskega skladatelja Jana Van der Roosta, Hans Helsen pa je prejel posebno omembo za svoje delo »Sanctus Amor«. V kategoriji B (skladbe s spremljavo) je bila nagrajena skladba z naslovom »Autumn Soils« belgijskega skladatelja Maartena Van Ingelgema, medtem ko je Vigdis Hans Elst prejela posebno omembo za svojo skladbo »How sweet the Moonlight«. Z zmagovalci mednarodnega tekmovanja v kompoziciji bo spregovoril g. Jeroen Beckers.

Sreda, 21. julij: PULSE 1: Silicijeve harmonije – kaj se lahko vodje zborov naučijo od visokotehnoloških »startupov«?

Zbori in startupi so si zelo podobni. Njihovo delovanje je precej negotovo, obstoj pa je odvisen od navdušenih članov, ki obožujejo občutek zadovoljstva in ga prenašajo naprej na svoja občinstva. Vodje startupov so z digitalno povezanostjo izboljšali svoj vpliv, zato se lahko zborovodje od njih marsikaj naučijo.

Torek, 20. julij: PULSE 3: Izgubljeni pevci – razmišljanja o tem, zakaj se fantje preprosto ne vključujejo v otroške zbore in tam blestijo

Odsotnost fantov v pevskih zborih je večna težava in otroški zbori so običajno dekliški. Dirigenti mislijo, da se bodo fantje preprosto pojavili, če bodo zbor oglaševali kot »mešani« in s sloganom »dobrodošli vsi«, a to se ne zgodi. Predavanje razpravlja o identiteti, vzornikih, o tem, kako rasti kot zborovski pevec, in o različnih načinih pristopanja do fantov in deklet v zboru.

Torek, 20. julij: PULSE 2: Seniorji pod žarometom

Se želite naučiti uporabljati več orodij in spoznati praktične nasvete o skrbi za starajoče se glasove v vašem pevskem zboru? Si želite izvedeti več o tem, kakšna dognanja prinašajo najnovejše raziskave? Bi radi izvedeli več o prednostih zborovskega petja za pevce seniorje?

Napisanih je vse več strokovnih člankov in raziskav o pozitivnih učinkih petja v zboru na življenje pevcev, o primerih dobre prakse, najrazličnejših vokalnih tehnikah … Tem tematikam lahko ob vseh strokovnih glasbenih spoznanjih dodamo tudi znanje o tretjem življenjskem obdobju ter podrobnosti o značilnostih izobraževalne gerontologije. Kot odgovoren zborovodja lahko pri svojem delu združimo ta znanja in pripravimo »koktajl« vsebin za kakovostno vodenje upokojenskega pevskega zbora.

Torek, 20. julij: PULSE 1: Labanov sistem za zborovske dirigente

Teorije analize gibanja Rudolfa Labana pomagajo razumeti, kako lahko gibanje pripoveduje zgodbo in glasbeno navdahne zbor. Na koncu enournega predavanja boste opremljeni z novimi dirigentskimi veščinami.

Ponedeljek, 19. julij: PULSE 3: Predstavitev delovanja sistema LoLa

Spremljali boste nastop dveh lokalnih zborov v živo prek sistema LoLa s kratko zakasnitvijo pod vodstvom profesorja Jima Dausa Hjernøeja. Na delavnici bodo prikazane nove možnosti sodelovanja zborov v živo prek digitalnega omrežja.

Sodelujoči pevci:
Kraljeva akademija za glasbo v Aarhusu na Danskem: Rikke Hestvang Andersen, Signe Strandsbjerg Kloppenborg, Liv Kirstine Lund Poulsen, Lasse Kjær Hansen, Tobias Mygind Møller and Thomas Voigt Vejling.
Akademija za glasbo, Ljubljana, Slovenija: Anamarija Čuden, Jana Gamser, Samo Vovk, Matej Virtič.

Ponedeljek, 19. julij: PULSE 2: Navdihujoč zborovski sistem v Sloveniji in zborovska piramida v Zavodu sv. Stanislava

Zborovska glasba ima v slovenski kulturi bogato tradicijo, kar se odraža tudi v slovenskem izobraževalnem sistemu. Vsi otroci lahko prepevajo tako v sklopu obvezne glasbene vzgoje kot tudi obšolske dejavnosti zborovskega petja. Glasbeno vzgojo in zbore vodijo pedagogi z univerzitetno izobrazbo.

Glasba je pomemben gradnik učnega programa v Zavodu sv. Stanislava, kjer skoraj polovica učencev poje v pevskem zboru. Sedem šolskih in dijaških zborov, dva zbora nekdanjih dijakov, zmage na prestižnih tekmovanjih, udeležba na Svetovnem zborovskem simpoziju in Konvenciji ameriških dirigentov (ACDA), koncerti profesionalnih simfoničnih orkestrov, turneje in še marsikaj.

Ponedeljek, 19. julij: PULSE 1: Nevroznanost in umetnost: kako umetnost učinkuje na možgane

Vse več dokazov kaže na jasen vpliv vizualne umetnosti in glasbe na človeške možgane. Predavanje bo najprej predstavilo osnovno anatomijo in glavne procese, pomembne za razumevanje tega vpliva (npr. sistem nagrajevanja, usmerjena pozornost, stres, s predvidevanjem in napovedjo povezane strukture čelnega režnja, limbični sistem). V nadaljevanju bomo pokazali, kako je možganska bolezen spremenila umetniški izraz nekaterih uveljavljenih umetnikov. V zadnjem delu predavanja pa se bomo spraševali o namenu umetnosti z nevronanstvenega vidika, s poudarkom na evolucijskih teorijah o umetnosti in možganih.

Nedelja, 18. julij: PULSE 3: Pevske vaje v živo z Jamulusom

Pevske vaje v živo s programom Jamulus (pevci pojejo iz svojih domov) bo predstavil profesor Jim Daus Hjernøe s pomočjo zborovodje Petre Limon. Med delavnico bo prikazana uporaba orodij Jamulus, razpravljali pa boste tudi o spremembah v metodologiji, ki so potrebne za izvajanje pevskih vaj v živo od doma.

Nedelja, 18. julij: PULSE 2: Petje kot življenjski eliksir: Pojoče bolnišnice in petje z afazičnimi bolniki

Afazija je izguba govora, ne pa izguba razuma. Povzroča osamljenost in težko jo je prenašati. S petjem pa lahko ponovno vzpostavimo govor in se povežemo z drugimi. Kako je videti in slišati petje z afazičnimi bolniki? Pridružite se nam in boste videli! #aphasiachoir #brainplasticity #reconnection #identity

Petje je čudovit eliksir življenja, ki lahko krepi tako telesno kot tudi duševno zdravje. Predavanje predstavi delo mednarodne mreže Pojočih bolnišnic (Singing Hospitals), ki je bila leta 2009 ustanovljena prav z namenom spodbujanja petja v različnih družbenih okoljih, zdravilnih oblik petja v zdravstvu in s tem zdravljenja.

Nedelja, 18. julij: PULSE 1: Slovenska ljudska glasba

Ne glede na to, da je Slovenija majhna država, leži na območju različnih kulturnih vplivov, kar se odraža tudi v njeni ljudski glasbi. Na predavanju se bomo podali na pot glasbene dediščine in spoznali vse od najstarejših posnetkov do sodobne rabe ljudske glasbe. Prisluhnili bomo, kako se je petje in muziciranje skozi čas in po regijah Slovenije spreminjalo ter spoznali, kako zvenijo različne oblike ljudske glasbe na Slovenskem.

Sobota, 17. julij: PULSE 3: »Tehnična delavnica«, v kateri se boste seznanili z orodji in metodami spletnega učenja in pevskih vaj (e-učenje, pevske vaje v živo prek spleta)

V delavnici bo prikazano »poučevanje pevskih zborov prek spleta«. Delavnico bo vodil profesor Jim Daus Hjernøe, na kateri bo z vami delil svoje izkušnje s področja osnovne tehnologije (interneta, zvoka in slike), urejanja domačega ozadja (zeleno platno, Prezi) ter sinhronega in asinhronega poučevanja (možnosti s kratko zakasnitvijo, aplikacije itd.).

Sobota, 17. julij: PULSE 2: Mladi slovenski skladatelji

Delavnica bo osvetlila pomen spodbudnega okolja, promocijo zborovstva in sodelovanje med pevskimi zbori, zborovodji, pevci, založniki in institucijami, ki skrbijo za izobraževanje nove generacije slovenskih skladateljev. Predstavljeni bodo različni slogi, raziskovali pa boste tudi nove dimenzije zvoka in povezavo s preteklostjo v delih skladateljev Tadeje Vulc, Nane Forte, Andreja Makorja, Tineta Beca, Mateja Kastelica in drugih.

Sobota, 17. julij: PULSE 1: Onkraj talenta – karierni razvoj za glasbenike

V predstavitvi se boste dotaknili različnih neglasbenih veščin, ki so nujne za uspešno samostojno vodenje glasbene kariere, kot so: razvijanje gradiva za lastno promocijo, prisotnost na spletu (spletna stran in družbeni mediji), navezovanje stikov oz. mreženje, sodelovanje, pa tudi veščine, pomembne za delo v svobodnem poklicu in krepitev ugleda. Spoznali boste tudi načine za širjenje občinstva, med katere spadata samopromocija in marketing, financiranje glasbenih projektov s pomočjo štipendij, zbiranja prispevkov in sponzorstva, ter upravljanje s časom in denarjem.