Petje kot življenjski eliksir: Pojoče bolnišnice in petje z afazičnimi bolniki

Fanni Eckhardt (HU) in Elke Wünnenberg (DE)

Kategorija: Znanost in glasba

Afazija je izguba govora, ne pa izguba razuma. Povzroča osamljenost in težko jo je prenašati. S petjem pa lahko ponovno vzpostavimo govor in se povežemo z drugimi. Kako je videti in slišati petje z afazičnimi bolniki? Pridružite se nam in boste videli! #aphasiachoir #brainplasticity #reconnection #identity

Petje je čudovit eliksir življenja, ki lahko krepi tako telesno kot tudi duševno zdravje. Predavanje predstavi delo mednarodne mreže Pojočih bolnišnic (Singing Hospitals), ki je bila leta 2009 ustanovljena prav z namenom spodbujanja petja v različnih družbenih okoljih, zdravilnih oblik petja v zdravstvu in s tem zdravljenja.

Petje z drugimi je FANNI ECKHARDT (HU) že od nekdaj v veliko veselje. Svojo strast že šest let deli z afazičnimi bolniki, in sicer kot glasbenica in obetajoča glasbena terapevtka na madžarskem nacionalnem inštitutu za medicinsko rehabilitacijo in v madžarskem združenju bolnikov z afazijo. Je tudi sovodja madžarskega zbora afazičnih bolnikov, ki je bil ustanovljen leta 2016. Ima diplomo in magisterij iz glasbene vzgoje z madžarske glasbene akademije Franz Liszt, trenutno pa študira glasbeno terapijo (pripravljalni program za podiplomski študij) na Univerzi ArtEZ na Nizozemskem.

Fanni Eckhardt (HU)

ELKE WÜNNENBERG (DE) (psihologinja, psihoterapevtka, glasbena pedagoginja) se je rodila leta 1975 v Essnu v Nemčiji. Petje že od leta 2004 vpleta v svoje klinično delo na onkologiji in v povezavi s psihosomatskimi boleznimi. Je članica mednarodne mreže Pojočih bolnišnic vse od njene ustanovitve leta 2009, od leta 2016 pa je predsednica uprave. Za svoje konceptualno delo je prejela nagrado Fundacije Hilde Ulrich za raziskovanje Parkinsonove bolezni. V doktoratu raziskuje petje in samoregulacijo pri pacientih s Parkinsonovo boleznijo na Univerzi v Trieru (pri prof. dr. Baumannu) v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom v Mainzu (pri prof. dr. Groppi). Objava v novi izdaji enciklopedije glasbene terapije avtorjev Decker-Voigt/Weymann, 2020.

Elke Wünnenberg (DE)

Predavanje sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa

This image has an empty alt attribute; its file name is eu.png
Nazaj na program PULSE