Predstavitev zmagovalcev Evropske nagrade za skladatelje 2020

Dobitniki nagrade: Jan Van der Roost (BE), Maarten Van Ingelgem (BE), Hans Helsen (BE), Vigdis Hansa Elst (BE)

Kategorija: Okrogla miza

Žirija Evropske nagrade za skladatelje 2020/21 je izbrala zmagovalne skladbe, ki so bile poslane iz najrazličnejših evropski držav, in naznanila tudi posebne omembe. V kategoriji A (skladbe a capella) je nagrado prejela skladba z naslovom »Amor, io fallo« belgijskega skladatelja Jana Van der Roosta, Hans Helsen pa je prejel posebno omembo za svoje delo »Sanctus Amor«. V kategoriji B (skladbe s spremljavo) je bila nagrajena skladba z naslovom »Autumn Soils« belgijskega skladatelja Maartena Van Ingelgema, medtem ko je Vigdis Hans Elst prejela posebno omembo za svojo skladbo »How sweet the Moonlight«. Z zmagovalci mednarodnega tekmovanja v kompoziciji bo spregovoril g. Jeroen Beckers.

JAN VAN DER ROOST (BE) (1956) je študiral na inštitutu Lemmensinstituut (Leuven) in Kraljevem konservatoriju v Gentu in Antwerpnu, ker je diplomiral iz kompozicije in zborovskega dirigiranja. Na mednarodni ravni je v več kot 50 državah deloval kot skladatelj, zborovodja, gostujoči profesor ali ocenjevalec. Profesionalne in ljubiteljske skupine (instrumentalne in vokalne) iz mnogih držav zelo pogosto uporabljajo ali snemajo njegove kompozicije. Sklada izključno dela po naročilu, do sedaj iz 22 držav. Njegovo glasbo snemajo založbe, kot so EMI Classics, NAXOS, Toshiba, Navona Records, Aeolus, Fontec itd.

Jan Van der Roost (BE)

MAARTEN VAN IGELGEM (BE) (1976) se je med študijem klavirja in kompozicije na konservatoriju navdušil nad zborovskim svetom. Leta 2001 je tako pričel voditi komorni pevski zbor sodobne glasbe De 2de Adem v Gentu, s katerim je do sedaj že 40-krat premierno nastopil. Kot pevec basist je sodeloval v pevskih zborih, kot sta Aquarius in flamski radijski zbor. Deluje tudi kot spremljevalni pianist in svojo ljubezen do ustvarjalnosti razvija v vlogi profesorja kompozicije na akademiji za umetnost LUCA v Leuvnu. Van Ingelgem je direktor dogodka World Choir Games 2021 v Flandriji.

Maarten Van Ingelgem (BE)

HANS HELSEN (BE) (rojen leta 1989) je belgijski skladatelj, zborovodja, pevec in glasbeni pedagog. Pri svojem delu združuje pevce vseh starosti, kar je rdeča nit njegovega celotnega delovanja. V strokovnem smislu poskuša usklajevati poučevanje, komponiranje in nastopanje, ki se med seboj dobro dopolnjujejo. Čeprav je napisal že več kompozicij za različne in raznolike zasedbe, se v veliki meri osredotoča na vokalno glasbo. Helsen je s svojim delom Parafrasie Paranoica leta 2011 zmagal na kompozicijskem tekmovanju Koor&Stem, poleg tega pa je prejel tudi dve evropski nagradi za zborovske skladatelje (leta 2014 z delom Missa Brevis in leta 2020 z delom Sanctus Amor).

Hans Helsen (BE)

VIGDIS HANSA ELST (BE) (1991) je junija leta 2018 prejela magisterij iz kompozicije pod vodstvom Wima Henderickxona in Luca Van Hova. Za svoje zaključno delo je napisala besedilo in glasbo za predstavo glasbenega gledališča Bloot v sodelovanju z gledališčem Muziektheater Transparant/TRANSLAB. Ta predstava je zaznamovala usmeritev njenega dela. Poudarjena sta glasbeno gledališče in vokalna glasba. Vigdis pogosto nastopa na odru, večinoma v sklopu svojih lastnih projektov z glasbenim gledališčem, jazzovsko izvedbo, poezijo in izvajanjem svojih avtorskih besedil.

Vigdis Hansa Elst (BE)

Moderator:

JEROEN BECKERS (BE) je študiral na konservatoriju v Maastrichtu, na inštitutu Lemmensinstitute v Leuvnu in konservatoriju v Utrechtu ter diplomiral iz glasbene teorije, violine, viole in zborovskega dirigiranja. Trenutno deluje kot direktor vseh pevskih zborov Cantitare (otroškega in mladinskega pevskega zbora ter pevskega zbora odraslih) ter mladinskega pevskega zbora De Piccolo’s Neerpelt. Z njimi je sodeloval na več mednarodnih festivalih, kot so mladinski festival Europa Cantat v Neversu in Pärnuju, mednarodni festival za mlade Worcester v Tallinnu ter evropski festival za mlade v Neerpeltu. Poučuje tudi na akademiji za umetnost v Maaseiku ter deluje kot podpredsednik flamske federacije mladih zborov (VFJK) in član odbora mednarodnega pevskega festival v mestu Genk v Flandriji.

Jeroen Beckers (BE)
Nazaj na program PULSE