Seniorji pod žarometom

Silvija Pročkytė (LT) (Youth Comittee, ECA-EC) in Monika Lojen (SI)

Kategorija: Repertoar/Didaktični pristopi

Se želite naučiti uporabljati več orodij in spoznati praktične nasvete o skrbi za starajoče se glasove v vašem pevskem zboru? Si želite izvedeti več o tem, kakšna dognanja prinašajo najnovejše raziskave? Bi radi izvedeli več o prednostih zborovskega petja za pevce seniorje?

Napisanih je vse več strokovnih člankov in raziskav o pozitivnih učinkih petja v zboru na življenje pevcev, o primerih dobre prakse, najrazličnejših vokalnih tehnikah … Tem tematikam lahko ob vseh strokovnih glasbenih spoznanjih dodamo tudi znanje o tretjem življenjskem obdobju ter podrobnosti o značilnostih izobraževalne gerontologije. Kot odgovoren zborovodja lahko pri svojem delu združimo ta znanja in pripravimo »koktajl« vsebin za kakovostno vodenje upokojenskega pevskega zbora.

Odbor za mlade (Youth Committee) sestavlja šest članov iz Evrope in en mladi predstavnik naslednjega festivala EUROPA CANTAT, prav vsi pa so navdušenci nad zborovsko glasbo. V letu 2020 so izvedli več študij, v katerih so raziskovali vključenost mladih v zborovskem sektorju in zbirali zgodbe o uspehu, s katerimi so navdihnili organizacije po celem svetu, da v več svojih organizacijskih strukturah povečajo število priložnosti za mlade. Odbor vodi projekt pevskega zbora za seniorje, organiziral pa je tudi nagrado European Video Award on the Benefits of Collective Singing.

Glasba in petje MONIKO LOJEN (SI) spremljata vse življenje. Po končani osnovni šoli je s šolanjem nadaljevala na Gimnaziji Celje Center in se pozneje vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru, smer Glasbena pedagogika. Z zborovodstvom se intenzivno ukvarja že 27 let. Vodila je različne zborovske zasedbe. Trenutno vodi Upokojenski pevski zbor Celje, ki ga je po desetih letih premora ponovno prevzela pod svojo taktirko.

Predavanje sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa

This image has an empty alt attribute; its file name is eu.png
Nazaj na program PULSE