Main post image

Slovenski glasbeniki na festivalu Europa Cantat 2021

30. marca 2021

Festival Europa Cantat na enem mestu zbere številne pevce, zborovodje, skladatelje, glasbenike, založnike, …, ki prihajajo iz držav celega sveta. Letošnji, ki prvič v 60 letih festivala poteka v Sloveniji, daje poudarek tudi na domače, slovenske glasbenike.

Spoznajte jih!


Sebastjan Vrhovnik

Po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli je leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika.

Z odliko je diplomiral, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija).

Od leta 2014 je kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih.

Trenutno deluje kot dirigent Komorni zbor Akademije za glasbo UL, MePZ Glasbena Matica in je stalni gostujoči dirigent pri Zbor Slovenske filharmonije – Slovenian Philharmonic Choir.


Rahela Durić

Rahela je glasbeno pot začela v rodnem Mariboru, po maturi pa nadaljujevala v Gradcu. Tam je z odliko zaključila orkestrsko in zborovsko dirigiranje.

Zdaj dela kot profesorica asistentka za zborovsko dirigiranje na Univerzi za glasbo v Gradcu.

Leta 2016 je pomagala ustanoviti projekt meet4music, poskus integracije pribežnikov in ljudi s posebnimi potrebami prek glasbe, sodelovala je tudi pri projektu SUPERAR za otroke iz socialno šibkejših družin, v šolah z velikim deležem migrantov. Tem omogočajo brezplačno glasbeno izobrazbo, predvsem s skupnim petjem.

Zelo uspešna je bila na dveh mednarodnih dirigentskih tekmovanjih: v Torinu (2015), kjer je prejela nagrado za obetavno mlado dirigentko, in na tekmovanju Aegis Carminis v Kopru (2019), kjer je prejela prvo nagrado, nagrado občinstva in nagrado za najboljšo dirigentko po mnenju zbora.


Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič je študirala glasbeno pedagogiko in solopetje.

Deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijska klasična gimnazija v Ljubljani. Osredotoča se na odraščajoče in mlade odrasle, vodi Dekliški zbor sv. Stanislava/St. Stanislav Girls’ Choir Slovenia, Zbor sv. Nikolaja Litija ter 130-članski (Z)Mešani zbor ŠKG, ki poje (in pleše na) privlačen pop program in muzikale.

Kot gostujoča dirigentka je sodelovala s Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom RTV Slovenija in Zborom Slovenske filharmonije. Je navdihujoča vodja, ki je izobrazila številne generacije navdušenih pevcev.

Je prejemnica srebrne plakete JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za leto 2020.


Ambrož Čopi

Ambrož Čopi, skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, je že kot mlad učitelj spodbujal dijake k ustvarjanju zborovske glasbe in sčasoma postal mentor najmlajših generacij slovenskih skladateljev.

Čopijeva avtorska dela, ki jih lahko najdemo na štirih zgoščenkah, so del rednega programa tujih odrov.

Čopi je do sedaj vodil že veliko zborov in z njimi dosegal zavidljive uspehe doma (16 zlatih plaket), kot tudi v tujini (26 uvrstitev na prvo mesto).

Trenutno vodi Komorni zbor Konservatorija za balet in glasbo Ljubljana ter Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, slovenska zbora najvišjega nivoja. Zaradi glasbenih uspehov je Čopi prejel tudi visoka državna odlikovanja.


Petra Grassi

Tržaška Slovenka Petra Grassi je glasbeno izobrazbo pridobila na Konservatoriju v Trstu z diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo.

Je prejemnica mnogih nagrad, tako na zborovskih kot dirigentskih tekmovanjih.

Dirigira vokalni skupini VIKRA, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce ter je članica tekmovalnih žirij.

Spomladi 2017 je postala stalnejša umetniška vodja Komorni zbor DEKOR ǀ DEKOR Chamber Choir. S tem zborom je na Naša pesem – državno tekmovanje slovenskih zborov 2018 prejela absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Vodi projektni Zbor tabora mladih pevcev Primorske, ki združuje mlade pevce iz cele Primorske in Slovenije. Prejela je Zlati znak JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe.


Kristina Bogataj

Kristina Bogataj

Kristina je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Slovenija (2017). Študij nadaljuje na akademiji Sibelius v Helsinkih, Finska (2017–).

Živi in deluje v Helsinkih na Finskem. Njena prvenstvena vloga je umetniški vodja treh finskih zborov, vključno s svojo vokalno skupino Lyckokatter.

V Helsinkih pripravlja tudi operne zbore. Aktivna je tudi kot pevka, pianistka, indisciplinarna umetnica in glasbena pedagoginja.

Poleg magisterija iz glasbene pedagogike je Kristina zaključila tudi triletno usposabljanje učiteljev po Willems ® glasbeno-pedagoških načelih.

Njeno delo je bilo prepoznano na festivalih in tekmovanjih v Sloveniji (Maribor 2020), in v tujini (Versailles 2019, Svendborg 2021).