https://europacantat.jskd.si/wp-content/uploads/2020/09/Open-Singing1_ta-ali-št_2_ta-bolj-pozitivni-obrazi-1.jpg
 

Skupno petje

Skupno petje je vsakodnevni dogodek na prostem, ki je povsem odprte narave, zato so nanj vabljeni prav vsi. Ne gre namreč za zborovsko vajo ali celo zborovski koncert v najstrožjem pomenu besede, temveč za skupno petje v zadovoljstvo navdušencem. Potekalo bo na Novem trgu, v osrčju Ljubljane, vodila pa ga bosta Merzi Rajala (FI) in Jan Schumacher (DE).

Skupno petje za udeležene pomeni močno glasbeno izkušnjo, pa tudi izkušnjo lastne male pevske zmage. Pesmi, ki bodo del programa, bodo objavljene v festivalski pesmarici.

Merzi Rajala

Merzi Rajala, finska pionirka zborovodstva na področju ritmične glasbe, skladateljica in glasbena pedagoginja, se je specializirala za popularno glasbo, med drugim tudi za svetovne žanre in njihove zmesi. Poleg zborovskega udejstvovanja (Global Choir, Open Voice, Partita) je glavna predavateljica za zborovsko dirigiranje pri Akademiji Sibelius in avtorica Pedagogike vokalnih zasedb pri Univerzi za aplikativne znanosti Metropolia, trenutno pa proučuje možnosti improvizacijske metode kot gonila za kolektivno umetniško ustvarjanje v zboru.

Jan Schumacher

Jan Schumacher je glasbeni vodja Goethejeve Univerze v Frankfurtu, profesor dirigiranja na Akademiji za glasbo v Darmstadtu ter vodja nagrajene zasedbe Camerata Musica Limburg, s katero je nastopil na Nemški državni konferenci ACDA, Svetovnem simpoziju IFCM in festivalu America Cantat. Do leta 2016 je dirigiranje poučeval tudi na Visoki šoli za cerkveno glasbo v Rottenburgu. Ob svojem delu z zbori in zasedbami gradi obširen glasbeni nabor, ki sega vse od gregorijanskega korala do svetovnih premier, od simfoničnih orkestrov do Big Band zasedb, tuje mu niso niti elektronske improvizacije. Schumacher vodi tečaje in seminarje za zbore, orkestre in dirigente po svetu, na tekmovanjih je pogosto v vlogi žiranta ali se pod knjigo o zborovstvu podpiše kot urednik.