Skupno petje

Main post image

Skupno petje je vsakodnevni dogodek na prostem, ki je povsem odprte narave, zato so nanj vabljeni prav vsi. Ne gre namreč za zborovsko vajo ali celo zborovski koncert v najstrožjem pomenu besede, temveč samo za petje v skupini, torej v zadovoljstvo navdušencem. Med festivalskim dogajanjem bo skupno petje potekalo na Novem trgu, v osrčju Ljubljane, vodila pa ga bosta Merzi Rajala (FI) in Jan Schumacher (DE).

Skupno petje za udeležene pomeni silovito glasbeno izkušnjo, pa tudi izkušnjo lastne male pevske zmage. Pesmi, ki bodo del programa, bodo objavljene v festivalski pesmarici.

Merzi Rajala

Merzi Rajala, finska pionirka ritmičnega zborovodstva, skladateljica in glasbena pedagoginja, se je specializirala za popularno glasbo, med drugim tudi za svetovne žanre in njihove zmesi. Poleg zborovskega udejstvovanja (Global Choir, Open Voice, Partita) je Rajala Merzi glavna predavateljica za svetovno zborovsko dirigiranje pri Akademiji Sibelius in avtorica Pedagogike vokalnih zasedb pri Univerzi za aplikativne znanosti Metropolia, trenutno pa proučuje možnosti improvizacijske metode kot gonila za kolektivno umetniško ustvarjanje v zboru.

Jan Schumacher

Jan Schumacher je glasbeni vodja Goethejeve Univerze v Frankfurtu, profesor dirigiranja na Akademiji za glasbo v Darmstadtu ter vodja nagrajene zasedbe Camera Musica Limburg, s katero je nastopil na Nemški državni konferenci ACDA, Svetovnem simpoziju IFCM in celo festivalu America Cantat. Do leta 2016 je dirigiranje poučeval tudi na Visoki šoli za cerkveno glasbo v Rottenburgu. Ob svojem delu z zbori in zasedbami gradi obširen glasbeni nabor, ki sega vse od gregorijanskega korala do svetovnih premier, od simfoničnih orkestrov do Big Band zasedb, tuje mu niso niti elektronske improvizacije. Schumacher vodi tečaje in seminarje za zbore, orkestre in dirigente po svetu, na prestižnih tekmovanjih pogosto zavzame vlogo žiranta ali se pod knjigo o zborovstvu podpiše kot urednik.