Študijski del programa (G in H)

Main post image

Študijski del programa, ki poteka vzporedno s pevskim, je spet bogat in ponuja kaj za vsakogar: za študente glasbe, skladatelje in ustvarjalce, glasbene pedagoge ali celo vodstveni kader. Natančnejši razporedi in programi bodo znani po zaprtju festivalskih prijav.

Program PULSE (G)

Program PULSE, nekoč znan pod imenom Program za zborovodje in skladatelje, s svojo mednarodno stanovsko mrežo prinaša najnovejše iz sveta zborovske glasbe in vabi k udeležbi na delavnicah, predavanjih in študijski skupini. Program bo potekal vsak dan dve uri in z vzporednimi seminarji.

Študijski skupini (H1, H2)

Študijska skupina je izobraževalni program, namenjen strokovni javnosti, ki bi si želela delo na ateljejih videti od blizu. Namenjena je študentom glasbe, zborovodjem ali tistim, ki si to želite postati, ter skladateljem. Gre za 4- ali 8-dnevno izobraževanje, ki vsebuje seznanjanje z glasbeno vsebino ateljejev, vodeni ogled in vsakodnevne pogovore o repertoarju, interpretaciji, načinih vodenja vaj in drugo.

Mentorji:

Karmina Šilec in Ambrož Čopi (SI) (8 dni)

Karmina Šilec, dirigentka, skladateljica in režiserka, je umetniška vodja zbora Carmina Slovenica, zasedbe !Kebataola! ter novoglasbenega gledališča Choregie. Choregie – njen lastni avtorski koncept je v svet gledališča in vokalne glasbe vnesel pristnost, razširil umetniški prostor in postal nov svetovni trend. Delo dirigentke/režiserke je porodilo bogato projektno sodelovanje z različnimi ustanovami, operami in zasedbami, njene produkcije pa si je moč ogledati na najprestižnejših svetovnih odrih. Karmina Šilec, več kot dvajsetkratna nagrajenka svetovnih zborovskih tekmovanj, je tudi prejemnica Mednarodnega zborovskega priznanja Roberta Adlerja za njen neprecenljiv prispevek k zborovskemu gibu.

Ambrož Čopi, skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, je že kot mlad učitelj spodbujal dijake k ustvarjanju zborovske glasbe in sčasoma postal mentor najmlajših generacij slovenskih skladateljev. Njegova vloga zborovodje je pogosto botrovala nastanku novih zborovskih del, a ni sodelovanje z mlajšo generacijo nadobudnih skladateljev nič manj plodovito. Čopijeva avtorska dela, ki jih lahko najdemo na štirih zgoščenkah, so del rednega programa tujih odrov. Čopi je do sedaj vodil že veliko zborov in z njimi dosegal zavidljive uspehe doma (16 zlatih plaket), kot tudi v tujini (26 uvrstitev na prvo mesto). Trenutno vodi Komorni zbor Konservatorija za balet in glasbo Ljubljana ter APZ UP, slovenska zbora najvišjega nivoja. Zaradi glasbenih uspehov je Čopi prejel tudi visoka državna odlikovanja.

Cecilia Rydinger (SE) (4-dni)

Profesorica Cecilia Rydinger je ena ključnih osebnosti švedskega glasbenega življenja. Od leta 2008 vodi moški zbor Orphei Drängar (OD), s katerim se redno pojavlja na mednarodnih gostovanjih in zgoščenkah. Med letoma 1988 in 2009 je bila na čelu mešanega zbora Allmänna Sången in z njim osvojila kar nekaj mednarodnih zborovskih lovorik, med drugim tudi Veliko nagrado Evrope v letu 2005. Med letoma 2012 in 2019 je ravnateljevala stockholmski Kraljevi akademiji za glasbo, zadnja leta pa je iskana žirantka mednarodnih tekmovanj.

Patrick Secchari (CH) (enodnevna Študijska skupina v okviru programa PULSE)

Patrick Secchari, predavatelj na bernski Akademiji za umetnost, vodi številne zbore, a je še posebej navdahnjen za nekonvencionalne koncerte. Tako so flash mobi, dogodki sopetja občinstva in koncerti na slikovitih gradbiščih ravno tako del njegovega profesionalnega udinjanja kot redno delo v gledaliških in festivalskih produkcijah. Poleg pedagoškega dela je Secchari odgovoren za strokovno usposabljanje pri Švicarski zborovski zvezi, trenutno pa predseduje Švicarski zvezi Europa Cantat in Švicarskemu mladinskemu zboru.