https://europacantat.jskd.si/wp-content/uploads/2020/04/composer-1-640x432.jpg
 

Študijske skupine

Študijski del programa, ki poteka vzporedno s pevskim, je spet bogat in ponuja kaj za vsakogar: za študente glasbe, zborovodje, skladatelje in poustvarjalce, glasbene pedagoge in druge vpete v zborovsko dejavnost. Sestavljata ga programa Študijske skupine in PULSE.

Študijska skupina je izobraževalni program, namenjen strokovni javnosti, ki bi si želela delo na ateljejih videti od blizu. Namenjena je študentom glasbe, zborovodjem ali tistim, ki si to želite postati, ter skladateljem. Gre za 4- ali 8-dnevno izobraževanje, ki vsebuje seznanjanje z glasbeno vsebino ateljejev, vodeni ogled in vsakodnevne pogovore o repertoarju, interpretaciji, načinih vodenja vaj in drugo. Če boste želeli delo na ateljejih videti od blizu le za en dan, se boste lahko prijavili na dnevni program v okviru programa PULSE.

Mentorica 4-dnevne študijske skupine:

Cecilia Rydinger (SE)

Profesorica Cecilia Rydinger je ena ključnih osebnosti švedskega glasbenega življenja. Od leta 2008 vodi moški zbor Orphei Drängar (OD), s katerim se redno pojavlja na mednarodnih gostovanjih in zgoščenkah. Med letoma 1988 in 2009 je bila na čelu mešanega zbora Allmänna Sången in z njim osvojila kar nekaj mednarodnih zborovskih lovorik, med drugim tudi Veliko nagrado Evrope v letu 2005. Med letoma 2012 in 2019 je ravnateljevala stockholmski Kraljevi akademiji za glasbo, zadnja leta pa je iskana žirantka mednarodnih tekmovanj.

Mentorja 8-dnevne študijske skupine :

Ambrož Čopi (SI) (1. - 4. dan) & Cecilia Rydinger (SE) (5. - 8. dan)

Ambrož Čopi, skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, je že kot mlad učitelj spodbujal dijake k ustvarjanju zborovske glasbe in sčasoma postal mentor najmlajših generacij slovenskih skladateljev. Njegova vloga zborovodje je pogosto botrovala nastanku novih zborovskih del, a ni sodelovanje z mlajšo generacijo nadobudnih skladateljev nič manj plodovito. Čopijeva avtorska dela, ki jih lahko najdemo na štirih zgoščenkah, so del rednega programa tujih odrov. Čopi je do sedaj vodil že veliko zborov in z njimi dosegal zavidljive uspehe doma (16 zlatih plaket), kot tudi v tujini (26 uvrstitev na prvo mesto). Trenutno vodi Komorni zbor Konservatorija za balet in glasbo Ljubljana ter APZ UP, slovenska zbora najvišjega nivoja. Zaradi glasbenih uspehov je Čopi prejel tudi visoka državna odlikovanja.

Enodnevna Študijska skupina v okviru programa PULSE