https://europacantat.jskd.si/wp-content/uploads/2021/07/scott-kelley-vNLZFT8Kcg-unsplash-1-scaled.jpg
 

Predstavitve notne literature

Vas zanimajo novosti na glasbeno založniškem trgu?

Vsak dan med 9.00 in 10.00 smo na brezplačni festivalski TV (dostop na naši spletni strani) pripravilipredstavitve notne literature. Z vami so bili različni glasbeni založniki iz vse Evrope.

Glasbena založbaNaslov predstavitvePredstavljal boOpisVideo
Ficta Edicions - Editorial de música catalana (ES)Katalonska zborovska glasbaMartí Ferrer (ES)Odkrijte najboljše, kar ponuja katalonska zborovska glasba s strani novih generacij nagrajenih skladateljev: Josep Vila Casañas, Josep Ollé, Joan Magrané, Mariona Vila, Carles Prat, Andreu Diport, …Video
International Federation for Choral MusicSpoznavanje zborovske glasbe pokrajine LevantShireen Abu-Khader (JOR)Mednarodna zveza za zborovsko glasbo v okviru naslednjega Svetovnega zborovskega simpozija 2023/24, ki bo v Dohi, Katar, skupaj s Katarsko državno zborovsko zvezo predstavlja posebno izobraževalno predstavitev. Z njo nam želijo odpreti fantastičen svet arabske zborovske glasbe. Arabski zborovski repertoar je bogat in prostran prav tako kot njegove države, a mnogi dirigenti se ga ustrašijo. Ta predstavitev ponuja uvod v arabsko izgovorjavo, vokalni stil, predstavitev kulturnega konteksta s pomočjo raziskovanja treh arabskih vokalnih skladb. Slednje so vzorčni primeri različnih žanrov, ritmov, lestvic in glasbenih stilov znotraj arabske vokalne glasbe in so primerni za večglasno petje in različne nivoje pevskih zborov. Z vsako skladbo se boste lahko udeleženci potopili v arabsko glasbo, ob tem pa bomo raziskali še njihov zgodovinski in glasbeni kontekst.Video
Federazione Nazionale Italiana Associazioni Regionali Corali - Feniarco (IT)Feniarcov knjižni kotiček: zborovska glasba prihodnostiPierfranco Semeraro (IT)Kratek sprehod skozi notne publikacije italijanske zborovske zveze s predlogi za skladatelje in projekte za novo glasbo.Video
The singing network (CA)Covid kot navdih - primeri zborovskih projektov iz KanadeKi Adams, Andrea Rose in David Buley z gosti z vsakega projektaČetudi se zdi, da smo Covid-19 dobili pod nadzor, pa na področju zborovske dejavnosti še vedno ni vse kot prej. Zborovske organizacije se še vedno soočajo s težkimi odločitvami o tem, kako varno peti-vaditi-nastopati, kako zmanjšati tveganja, kako ohraniti finančno stabilnost, kako obnoviti oziroma ostati povezan s svojimi donatorji/sponzorji/javnosti, kako načrtovati novo sezono.

Ne glede na vse pa je čas pandemije mnoge navdihnil, da so se premaknili izven svojih okvirjev, da so počeli stvari, ki jih morda v časih pred pandemijo nikoli ne bi.
Predstavitev vsebuje uvod s soustanovitelji kanadskega The singing network z vnaprej posnetimi intervjuji in izbranimi video primeri kanadskih pevskih projektov, ki mu bodo sledili pogovori s spletnimi udeleženci. Cilj predstavitve je motivirati in navdihniti petje posameznikov in skupin in spodbuditi produkcijo zborovske glasbe v post-Covid svetu.
Video
Carus-Verlag (DE)Kako enostavno obvladati sodobno glasbo. Predstavitev nove evropske notne literature.Jan Schumacher (DE)Po dolgem glasbenem premoru se mnogi pevski zbori veselijo vnovičnega začetka. Ampak, kateri glasbeni repertoar je primeren za hitro doseganje visoko kakovostnega zvena, ko pa imamo na voljo le nekaj vaj in še te pod posebnimi pogoji?

Jan Schumacher, glasbeni vodja Goethejeve Univerze v Frankfurtu, bo predstavil številne sodobne kompozicije in priredbe, ki so enostavne za učenje, zven pa je dodelan in privlačen. Na ta način lahko zbor spet hitro skupaj zraste in obnovi stare moči ter tako začne znova.
Video
ASTRUM Music Publications (SI)Virtualni hitri intervjuji: Slovenski zborovski skladatelji - srednja, mlada in vzhajajoča generacijaVito Primožič (SI), Tomaž Faganel (SI)Prazgodovina: Neandertalčeva piščal iz Divjih bab je najverjetneje najstarejši glasbeni inštrument na svetu.
Srednji vek: kmalu po tem, ko so bili ustvarjeni najstarejši in najpomembnejši ohranjeni rokopisi v slovenščini –(Brižinski spomeniki, med 972 in 1039) – so se pojavili Stiški rokopisi, kodeks z latinskimi besedili.
Renesansa: Jurij Slatkonja (1456-1522), ustanovitelj zbora Dunajskih dečkov v letu 1498.
In potem …

Preko intervjujev bomo spoznali sodobno ustvarjalnost slovenskih sodobnih skladateljev.
Video