Main post image

Kako ”brati” program?

26. avgusta 2020

Poletje se počasi bliža naslednjemu letnemu časa, kar pomeni, da nas do začetka Europa Cantat Festivala loči še manj kot eno leto! Kako čudovito bo po treh letih znova (ali sploh prvič!) peti skupaj z zborovskimi navdušenci s celega sveta!

Europa Cantat Festival ima tradicijo bogatega in stilsko izjemno raznolikega programa, katerega glavni namen je izobraževanje in širjenje glasbenih obzorij. S pomočjo izkušenih in vrhunskih glasbenih mentorjev res ni težko doseči.

Program Europa Cantat Festivala 2021 smo konec junija objavili na naši spletni strani. Veliko vas že pozna princip delovanja festivala in njegove podrobnosti, marsikdo pa je ”nov”, zato bomo v naslednjih vrsticah podrobneje razložili, kako ”beremo” festivalski program.

Osrednji del programa so ateljeji

Osrednji del programa, do katerega lahko dostopate s klikom na zavihek v orodni vrstici spletne strani, ali s klikom na okvirček ”Program” nižje na strani, predstavljajo ateljeji – dopoldanske intenzivne pevske vaje pod vodstvom enega ali več svetovno priznanih mentorjev z glasbo določene tematike. Seznam vseh razpoložljivih ateljejev je dosegljiv TUKAJ.

Kot lahko vidimo, ima vsak atelje svojo šifro (primer: A1, B3, C3 …). Črka  označuje težavnostno stopnjo (od A do D), številka pa zaporedno številko ateljeja.

Ateljeji A ne zahtevajo predhodne priprave in ponujajo manj zahteven program. Ateljeji B ponujajo zahtevnejši program, torej so namenjeni pevcem in zborom, ki so vešči branja partitur in pridejo pripravljeni. Ateljeji C ponujajo zahteven program za izkušene pevce in zbore, ki pridejo na festival vnaprej pripravljeni, nekateri med njimi pa se bodo morali vnaprej izkazati tudi s posnetkom (avdicija). Zadnji, ateljeji D, so namenjeni vnaprej povabljenim nacionalnim in drugim mladinskim zborom.

Znotraj težavnostnih stopenj so ateljeji za pevce in zbore različnih starosti in sestavov – otroški in mladinski zbori, ženski in moški zbori, mešani zbori do 30 let, mešani zbori brez starostne omejitve, vokalne skupine … Kot lahko vidimo, bo praktično vsak pevec našel nekaj za svojo starostno skupino in težavnostno stopnjo.

V opisu ateljeja je navedena še dolžina ateljeja, ki lahko traja 4, 6 ali 8 dni. Zraven je pripisan tudi datum zaključnega koncerta, na katerem se bo predstavil vsak atelje z repertoarjem, ki ga bo v festivalskih dneh izdeloval.

S klikom na atelje, ki vas zanima, boste v kratkem opisu lahko prebrali več o temi ateljeja in čemu se boste posvečali (npr. glasbi z določenega geografskega področja, zgodovinskega obdobja, skladatelja, stila, ipd.). Pod opisom vas čaka še življenjepis nosilca/mentorja ateljeja, da ga boste lažje spoznali.

Tako, sedaj ste opremljeni s podatki. Želimo vam navdušeno raziskovanje in iskanje najljubših ateljejev po vaših merah. Zapomnite si: v prijavnici boste lahko vpisali 3 ateljejske izbire. Res nas zanima, katere tri si boste izbrali! 🙂