Main post image

Ateljeji za otroške in mladinske zbore (do 18 let)

15. septembra 2020

V Sloveniji imamo to srečo, da je zborovsko petje del osnovnošolskega učnega načrta, tako da se s petjem v skupini srečamo že zelo zgodaj. Tako ni težko sklepati, zakaj Slovenci slovimo kot pevski narod. Saj pojemo v zborih že od malih nog!

Europa Cantat Festival ni tekmovalni festival, kamor so povabljeni le izjemni pevski zbori iz tujine. Nikakor! Na festival se lahko prijavite kot posameznik/posameznica, kot skupina ali kot zbor in opravite tudi kak nastop. Zakaj se prijaviti? Ker imate radi zborovsko petje, ker bi se radi učili od tujih, svetovno priznanih mentorjev, ker bi se radi za nekaj dni povsem posvetili določenemu glasbenemu žanru …

Festival nikakor ni namenjen samo starejšim, izkušenim pevcem. Velik del programa je namenjen mladim, ki prepevajo v otroških in mladinskih zasedbah. Naredili smo kratek pregled ateljejev, ki so jim namenjeni.

ATELJEJI TEŽAVNOSTNE STOPNJE A (za vse, brez predpriprave)

Atelje za vse mlade navdušence (do 12 let) nad živalmi! V 4-dnevnem ateljeju se bodo prelevili v ”pojoči živalski safari” ob podpori Belgijke Marleen de Boo, ki na kraljevem konservatoriju v Antwerpnu predava dirigiranje otroških in mladinskih zborov.

Estonec Hirvo Surva je prejemnik mnogih nagrad in zelo cenjen v zborovski javnosti. Od leta 2019 predseduje Estonski zborovski zvezi in predava zborovsko dirigiranje. V 4-dnevnem ateljeju za fante pred mutacijo glasu boste prepletali petje in gib z različnimi ritmi in zvrstmi.

Mama Zemlja – to je navdih, ki poganja atelje za mlade med 12. in 18. letom starosti. Vodita ga Tine in Christian Fris-Ronsfeld, par iz Danske, ki je svoje življenje posvetil glasbi. Tine je znana pevka, skladateljica in aranžerka, Christian pa vodi glasbeno šolo, ki je ena najbolj prepoznavnih za sodobno glasbo v Evropi.

Še en atelje za najmlajše do 12 let. Tokrat gre za 6-dnevni atelje, katerega repertoar bo obsegal tradicionalne in avtorske skladbe držav iz Sredozemlja. Petje in ples sta zagotovljena, obljublja vodja ateljeja, Španka Gloria Coma Pedrals, večkrat nagrajena za svoje dirigiranje otroškim in mladinskim zborom.

Improvizacija in glasbena svobodomiselnost. Vas pritegne? Potem ne zamudite ateljeja, ki ga pripravlja finska pevka, glasbenica in pedagoginja Soila Sariola in je namenjen pevcem med 12. in 18. letom. V 6 dneh boste petje izpopolnili do te mere, da boste skupaj zveneli kot eden.

ATELJEJI TEŽAVNOSTNE STOPNJE B (notno berljivi, potrebno je nekaj predpriprave)

Brezžičnost danes povezuje svet. A to ni edina povezava; kaj pa glasba? Iz Avstralije prihaja Lyn Williams, ki bo v 4-dnevnem ateljeju za mlade med 12. in 18. letom starosti izdelovala Magnificat slovenskega skladatelja Ambroža Čopija in The Ether of Infinity Dana Walkerja. Z izražanjem skozi glasbo se bomo povezali.

Imate radi filmsko glasbo? Redki so tisti, ki je ne marajo, saj je tako privlačna! Še bolj pa glasba v njih, ki bo glavna tema ateljeja za pevce do 12. leta Sanne Valvanne, inovativne dirigentke in ustanoviteljice zborov Sing & Shine s Finske.

Mladina in operna glasba? In to na odru? Da!

Izjemna priložnost za vse, ki ste stari od 10 do 15 let. V 8-dnevnem ateljeju vas bo vodila Kanadčanka Teri Dunn, umetniška vodja Kanadske otroške operne šole.

ATELJEJI TEŽAVNOSTNE STOPNJE C (zahtevnejši repertoar, namenjen zborom in pevcem, ki izkažejo kakovost s posnetkom in pridejo pripravljeni)

Pod vodstvom nemško-japonskega dirigenta Yoshihisa Matthias Kinoshita, se bodo otroci do 12. leta starosti v 4 dneh posvetili minljivi lepoti narave, tišini in poslušanju ter odnosom med čutečimi bitji. Dirigent obljublja čudovit atelje za nežne dušice.

Romantika, narava in lepota! Vse to navdihuje Tržačanko Petro Grassi, ki bo v 6 dneh mladim med 12. in 18. letom starosti predstavila vokalne bisere 19. in 20. stoletja.

Na koncu vsakega ateljeja (po 4, 6 ali 8 dneh) sledi tudi zaključni koncert udeležencev ateljeja z repertoarjem, ki ga bodo izdelovali.


Velik del programa je namenjen mladim, ki prepevajo v otroških in mladinskih zasedbah.
FOTO: Jana Jocif

Starši, učitelji, zborovodje, mladi – ne zamudite enkratne priložnosti, ki se mladim pevsem ponuja na domačem pragu. Učili se bodo lahko od velikih imen svetovne zborovske srenje, spoznavali svojo nadarjenost in jo tudi smiselno uporabili, razvili.

Učitelji in zborovodje: prijavite svoj otroški ali mladinski pevski zbor na festival! V času ateljeja (9.00 – 12.00) so otroci na delavnici, vi pa se lahko udeležite ateljeja po svoji izbiri. Sledi kosilo, koncerti različnih zasedb, ter druge aktivnosti in dogodki, ki se prevesijo v večerne ure. Popoldan se lahko tudi odpravite domov (ali v nastanitev) in naslednji dan nadaljujete z ateljeji. Festival bo neverjetna izkušnja in nepozabno doživetje tako za vaše pevce kakor tudi za vas. O tem se boste lahko prepričali sami, saj se bo vse skupaj dogajalo v Ljubljani, ki je oddaljena največ 2 uri od vašega kraja. Ne zamudite izjemne priložnosti!

Starši: festivala se lahko udeležite kot družina – dopoldan pojete v ateljejih po vaši izbiri, popoldan pa poslušate in spremljate koncerte po mestu ali pa se le sprehajate po lepi Ljubljani in na ta način živite s Festivalom.

Ne pozabite: mladim do 27. leta so festivalske kotizacije še dodatno prilagojene. Več o tem pa kmalu!

Ostanite zdravi,
ekipa EC