Main post image

Predsednik republike je vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021

14. novembra 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači gostil sprejem ob vročitvi listine o častnem pokroviteljstvu nad festivalom Europa Cantat 2021, največjim mednarodnim zborovskim festivalom v Evropi. Julija 2021 bo Ljubljana gostila največji kulturni festival v zgodovini Slovenije, ki se ga bo udeležilo več kot 4.000 raznovrstnih glasbenikov z vsega sveta.

Predsednik Pahor je vročil listino o častnem pokroviteljstvu mag. Marku Repniku, direktorju Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Carlu Paveseju, predsedniku Evropske zborovske zveze – Europa Cantat. V nagovoru je predsednik Pahor izrazil izjemno zadovoljstvo, da bo Slovenija gostila ta pomembni glasbeni festival. Dejal je, da je pokroviteljstvo nad festivalom Europa Cantat 2021 sprejel z velikim ponosom in se prejemnikoma listine zahvalil, da sta v svojih nagovorih poudarila, kako močno je v slovenski kulturni tradiciji navzoča glasba, predvsem petje.

Mag. Marko Repnik se je predsedniku republike zahvalil za podporo in izrazil zadovoljstvo in ponos, da je v ljubiteljski kulturi in s tem tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, prepoznal dobro delo, in da ceni prisotnost, predvsem pa pomembnost ljubiteljske kulture na celovitem slovenskem kulturnem področju in svetovni sloves slovenskega zborovskega petja.

Na slovesnosti so nastopili so člani Vokalne skupine Akademije za glasbo, pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, ki so se predstavili s skladbama »Gularja sen tiela jmet in »Kresovale tri devojke«.